Vissza az iskolába – Kötelező olvasmányok filmvásznon

Clock icon2017. szeptember 5. Írta: Moldován Tünde

Iskolában vannak kötelező olvasmányok, ezzel nem mondtunk újat. Nem buzdítunk senkit olvasás helyett filmnézésre, mert a kettő együtt is szokott működni. Ráadásul egy az egyben egy regényt vagy novellát nem is lehet filmvászonra vinni, és sokszor el is térnek a filmkészítők a könyv cselekményétől. Viszont ha rég kijártuk a sulit, akkor is jó néha visszanézni a kötelezőkből készült filmeket. Nézzük csak!

Egri csillagok

A klasszikus Gárdonyi Géza-adaptáció 1968-ban készült, Várkonyi Zoltán rendezte, főszereplői Venczel Vera, Kovács István és a halhatatlan Sinkovits Imre. Nem egyezik minden ponton a regénnyel, sok epizód kimarad – vélhetően azért, hogy a film feszesebb legyen. Bár így is 145 perces a játékidő, azért élvezhető, és korának egyik legnagyobb költségvetésű és leggrandiózusabb játékfilmje volt a kor legnagyobb színészeivel a szerepekben.

A Pál utcai fiúk

Ki ne emlékezne Nemecsek Ernőre, Boka Jánosra vagy Csónakosra? Az einstandra, a gittegyletre? Molnár Ferenc 1907-ben megjelent regénye általános iskolában kötelező, és valójában kihagyhatatlan élmény. Sok filmfeldolgozás készült belőle, leghíresebb az 1969-ben bemutatott Fábri Zoltán-féle adaptáció. A főszereplő gyerekeket ugyan nem Magyarországról válogatták, hanem egy londoni gyermekszínészképző iskolából, és később szinkronizálták őket, de így is szeretjük. Mert a dramaturgia nagyszerű, a hangsúlyok jó helyen vannak, és úgy egyáltalán minden remek a filmben. Ha az 1900-as évek eleji pesti belvárost szeretnénk magunk elé képzelni, valahogy így lennénk vele, ahogy a filmben láttuk.

János vitéz

Jankovics Marcell 1973-ban nem kisebb dologra vállalkozott, minthogy (rajz)filmre vigye Kukorica Jancsi történetét. Ez volt az első egészestés rajzfilm Magyarországon.  Műfajilag zenés film, és a maga nemében páratlan: Petőfi Sándor jelrendszeréhez igazodóan szenzációs a vizualitása, átalakuló alakjai nagyszerű animációról tesznek tanúbizonyságot. Nemcsak a szöveg kötelező, a rajzfilm is!

Isten hozta, őrnagy úr!

Örkény István Tóték című kisregényéből készült a film, 1969-ben jelent meg. „Természetesen” Fábri Zoltán rendezte, Latinovits Zoltán, Sinkovits Imre, Fónay Márta és Venczel Vera a főszereplők. Örkény István önmagában zseniálisan vicces, aki olvasta a Tótékat, tudja, miről beszélek. Viszont amikor ilyen színészek viszik filmvászonra, abban sincs semmi kivetnivaló, sőt, azon ritka alkalmak egyike ez, amikor a néző úgy érezheti, talán még tettek is hozzá az eredeti műhöz.

Légy jó mindhalálig

Készült ugyan film is Nyilas Misi kollégiumi kalandjairól, de híresebb és közkedveltebb a színházi feldolgozás. Évtizedek óta a legtöbb színház műsoron tartja, mert megunhatatlan klasszikus. Érdemes újra és újra nézni. Ha pedig valamelyik tanárnak jut eszébe kulturális programra invitálni az osztályát, akkor ez kiváló választás.

És a külföldiek…

Nálunk ugyan nem kötelező olvasmányok, de külföldön a Harry Potter-sorozat és A gyűrűk ura is kedvelt kötelező olvasmányok különböző iskolákban. A varázslótanonc kalandos élete és a hobbitok nagy útja filmként is extra siker lett, már-már túlszárnyalták a regényeket is.

Olvasni jó – na meg kötelező is. De ha filmként is akarjuk élvezni a kötelezőket, akkor van válogatási lehetőség bőven!

Ne maradjanak le az ismerősök sem! Klikk a gombra a megosztáshoz:Share on Facebook
Facebook