A szerelmes festőtől a Viszkisig – Mit nézünk idén ősszel?

Clock icon2017. szeptember 14. Írta: Gyöngyösi Lilla

Végre beköszöntött az ősz, amely minden évben meghozza a fajsúlyosabb filmeket a könnyed limonádék után. Idén sincs okunk panaszra: Aronofsky legújabb agyszüleménye, George Clooney és a Coen testvérek kertvárosi szatírája, Thor és maga a Viszkis is a magyar mozikba érkezik. Lássuk, melyik 10 filmet várjuk a legjobban idén ősszel!

Tulipánláz

A Tulipánláz tipikus elátkozott projekt, hiszen 2004-ben a forgatás küszöbén állt le a munka pénzügyi okokból – ekkor még Keira Knightley, Jude Law és Jim Broadbent játszott volna a hollandiai szerelmi háromszögben. Csak tíz évvel később készülhetett el a film, mégsem mutatták be három évig, mert állítólag az első tesztvetítések nem voltak sikeresek. Ennek ellenére (vagy éppen ezért) tűkön ülünk, hogy láthassuk végre a Leány gyöngy fülbevalóval stílusában készült festős drámát Alicia Vikander, Chris O’Donell és Christoph Waltz főszereplésével.

Bemutató: szeptember 28.

Salamon király kalandjai

A magyar egészestés animációs filmek igazi ritkaságnak számítanak, így minden ilyen bemutató eseményszámba megy. Ráadásul az izraeli koprodukcióban készült Salamon király kalandjai az utóbbi évek legambiciózusabb darabja, hiszen Disney-filmeket idéző látványvilággal, kalandos bibliai történettel és sztár-szinkronhangokkal (Nagy Ervin, Csőre Gábor, Esztergályos Cecília) várja a kicsiket és nagyokat.

Bemutató: szeptember 28.

Szárnyas fejvadász 2049

Az év talán legjobban várt premierje a Szárnyas fejvadász 2049, hiszen az 1982-es Ridley Scott-film igazi kultikus alkotás. Szentségtörés-e a 2049 vagy sem? Hogyan lehet folytatni a történetet? Felnőhet-e Denis Villeneuve rendező a feladathoz? Egyáltalán: miről szól ez a film? Már csak néhány hét, és minden kérdésünkre választ kapunk!

Bemutató: október 5.

Hóember

Itthon is nagyon népszerű Jo Nesbo Harry Hole-sorozata, így a rajongók egy emberként kaptak a szívükhöz, amikor kiderült: az egyik legjobb kötetből, a Hóemberből Thomas Alfredson (Suszter, szabó, baka, kém) készít filmet Michael Fassbender főszereplésével. A fagyos és sötét skandináv krimi az előzetese alapján igazán hátborzongatóra sikeredett!

Bemutató: október 12.

Anyám!

A Velencei Filmfesztiválon és a miskolci Cinefesten már bemutatták Darren Aronofsky új filmjét, amely a végletekig megosztotta a közönséget: sokan gyűlölték, mások remekműnek kiáltották ki. Egy biztos: Aronofsky olyasmit tett le az asztalra, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Az Anyám! mély gondolatokkal telezsúfolt pszichothriller, amelyben Jennifer Lawrence sosem látott szerepben látható – Javier Bardem, Michelle Pfeiffer és Ed Harris csak asszisztálni tud az alakításához.

Bemutató: október 19.

Sztálin halála

Igazi szabadszájú szatíra egy számunkra is fájdalmasan ismerős korszakról: a Sztálin halála a diktátor utolsó napjait, és a halála utáni politikai káoszt mutatja be maró gúnnyal. A semmiből felbukkanó francia-brit képregény-adaptációt kedvelt karakterszínészek és komikusok hada teszi még érdekesebbé: feltűnik benne Jason Isaacs, Steve Buscemi, Paddy Considine, Michael Palin és Rupert Friend.

Bemutató: október 26.

Suburbicon – Egy kis szelet mennyország

Egy kis szelet mennyország, szól a Suburbicon magyar alcíme, de rögtön gyanút foghatunk: amit a Coen testvérek írnak és George Clooney rendez, ott bizony kő kövön nem marad. Ez az a film, amelyben Matt Damon teljesen kivetkőzik önmagából, mesterkedése pedig csúnya vérengzéshez vezet az ideális kertvárosban – társadalomkritikára és végtelenül szórakoztató véres szatírára felkészülni!

Bemutató: október 26.

Thor: Ragnarök

Egy szuperhősfilm, amit még azok is várnak, akiket nem is érdekel ez a műfaj – hiszen a Thor: Ragnarök rendezője az a Taika Waititi, aki korábban egyedi humorával és sufnituning megoldásaival hívta fel magára a figyelmet például a Sas kontra cápa, a Hétköznapi vámpírok vagy a Vademberek hajszája című darabokban. Egy biztos: Thor visszatér, és Waititinek hála talán még egy Marvel-film is okozhat meglepetést.

Bemutató: november 2.

Budapest Noir

Ritkaság, hogy egy magyar noir bestseller lesz, és még inkább az, hogy film is készül belőle. Márpedig Kondor Vilmos adaptációja, a régóta várt Budapest Noir végre a mozikba is megérkezik: a sötét bűnügyi történet az Amerikai rapszódia rendezője, Gárdos Éva készíti, a főszerepben pedig Kolovratnik Krisztián, Dobó Kata, Anger Zsolt, Kulka János és Tenki Réka látható. Két éve hatalmas sikert aratott a Félvilág, a Budapest Noir pedig hasonló hangulatot ígér – reméljük, nem okoz csalódást!

Bemutató: november 2.

A Viszkis

Ambrus Attila, azaz a Viszkis az egykori betyárokhoz hasonló népi hőssé vált a kilencvenes években – „karrierje” valóban filmre kívánkozik. Antal Nimród – aki utoljára 2003-ban rendezett magyar filmet, az azóta kultstátuszt nyert Kontrollt – régóta dédelgette a filmtervet, így alig várjuk hogy lássuk a végeredményt. Az előzetes pörgős és fordulatos akció-krimit ígér, amire magyar film esetében már önmagában felkapjuk a fejünket.

Bemutató: november 23.

 

Ne maradjanak le az ismerősök sem! Klikk a gombra a megosztáshoz:Share on Facebook
Facebook