Öt filmes android: barát vagy ellenség?

Clock icon2017. október 1. Írta: Havasmezői Gergely

Nekünk még könnyű dolgunk van: aki ma embernek néz ki, az ember. De a jövőben talán nem lesz ilyen egyszerű a helyzet… A mozivásznon már számos olyan karaktert láttunk, akit emberi színész játszik ugyan (most még), de a szerepe szerint mesterséges élőlény. És hívják bár őket replikánsnak, androidnak, szintetikusnak, terminátornak vagy mechának, a nagy filmes univerzumok furcsa módon vonakodnak egyenesen barátnak vagy ellenségnek kinevezni őket. Még a robotokban is rejtőzhet emberi ambivalencia?

Soong-típusú androidok (Star Trek)

A Star Trek univerzumában mindössze egy kutató volt képes érvényes androidot tervezni, és alig néhány példány készült el. Legkiválóbbikuk Data, aki tudományos tiszt lesz a Csillagflotta kötelékében. Számos veszélyen át bizonyítja értékét, és végül feláldozza magát emberi társaiért – de egyetlenegyszer őt is eléri a hatalom, a tökéletesebbé válás csábítása: 0.68 másodpercen át csaknem enged a Borg kísértésének. „Úgy döntöttem, hogy személy vagyok, hogy bennem van a lehetőség többé válni áramkörök gyűjteményénél” – mondta egyszer a Star Trek-android.

Terminátorok (Terminátor-univerzum)

A gyilkos robot, a legrémisztőbb emberszabású gép: Arnold Schwarzenegger alakításában az első Terminátor a frászt hozta a nézőkre. Hogy David Cameron rendező képes volt a félelmetes karaktert nem csak barátivá, de önfeláldozóvá, mi több, apafigurává alakítani a Terminátor 2 idejére, az a filmtörténet egyik nagy írói teljesítménye. Azóta a folytatások sajnos össze-vissza kavarták a különböző típusszámú Terminátorok szerepét, és legalább kétszer még az öreg T-800-ast is felelevenítették, jócskán haszontalanul – talán Cameron készülőben lévő, saját új Terminátor-filmje végre megnyugvást ad majd az ikonikus gépembernek.

Mechák (A. I. – Mesterséges értelem)

Steven Spielberg szívfacsaró filmjében David (Haley Joel Osment), a mesterséges kisfiú egyedi képességet nyer: „szeretetet” programoznak belé. A kis android e szeretet nyomában vándorolja át a filmet, miközben körülötte erőszak és bigottság emészti el robottársait, és csak egy olyan, furán működő szerzet, Dzsigoló Joe (Jude Law) gondjaira bízhatja magát, aki csak mímelni képes az érzést – ám David e szeretet nyomán teremti újra az utolsó embert, miután a Homo Sapiens már rég kihalt és a mechák csaknem istenivé vált faja örökölte a földet.

Szintetikusok / Autonok (Alien-univerzum)

Ash (Ian Holm), a tudományos tiszt felelős a Nostromo legénységének minden szenvedéséért. Mégsem hibáztatható: mesterséges lény ő, a Weyland-Yutani vállalat kapzsiságának hű szolgája és megtestesítése. Érdekes, hogy utóda, Bishop (Lance Henriksen) mégis az emberek bajtársává lesz: megbízható, hűséges baráttá, aki a saját épségét is kockára teszi csapatáért. Az Alien-univerzumban ugyanis fejlődnek az androidok. Következő generációjuk, az „autonok” nemzedéke már fel is lázad a Weyland-Yutani féle cégek ellen. Egy bújkáló lázadó, Call (Winona Ryder) aztán kulcsszerepet kap a Föld megmentésében, amikor a negyedik Alien filmben elpusztítja a bolygó felé tartó Auriga űrhajót, fedélzetén egy anyakirálynővel. A későbbi előzményfilmek (Prometheus és Alien: Covenant) csak bonyolítják a helyzetet: David (Michael Fassbender), az első szintetikusok prototípusa, szerephez jut az idegenek teremtésében…

Replikánsok (Szárnyas fejvadász-univerzum)

Rick Deckard (Harrison Ford) szökött robotokat üldöz az első Szárnyas fejvadászban: Nexus-6 típusú egységeket, akik tökéletesen emberként néznek ki, egyedül egy speciális pszichológiai teszt árulja el mesterséges mivoltukat (mert a „replikáns” nem képes az emberrel azonos érzelmekre). A szökött robotok gyilkos lázadók, céljuk a túlélés. A film mégis kétségek között hagyja nézőit – lehet, hogy a mesterséges személyben is feltámad az emberség? Sőt: lehet, hogy végül valóban megkülönböztethetetlenek lesznek az embertől? Kíváncsian várjuk, hogy a Szárnyas fejvadász 2049 hogyan fűzi tovább replikánsai szerepét egy sötét cyberpunk világban.

Ne maradjanak le az ismerősök sem! Klikk a gombra a megosztáshoz:Share on Facebook
Facebook