Őrült, dilis, szívtipró – 7 kedvenc filmünk Ryan Goslingtól

Clock icon2017. október 4. Írta: Sergő Z. András

Az elmúlt 10 évben teljesen természetessé vált, hogy amiben Ryan Gosling szerepel, az biztosan sokakat érdekel a pénztáraknál. Így van ez a héten bemutatott Szárnyas fejvadász 2049 esetében is. Hirtelen vált Hollywood legfelkapottabb férfi színészévé, amolyan férfiideállá. Ugyanakkor nem csak a női mozilátogatók kedvence a sármos kanadai, hiszen színészi kvalitásait sem kérdőjelezi meg senki. Ezúttal sokak kedvencének legemlékezetesebb alkotásaiból válogattunk.

Szerelmünk lapjai (2004)

Az 1980-ban, Kanadában született színész már ’90-es évek közepén feltűnt néhány sorozat kisebb szerepében, sőt 1990 körül már gyerekeknek szóló műsorokban lépett fel. Ebben az időben a műsorban szintén résztvevő Justin Timberlake-kel és az ő anyjával élt, elszakadva a kanadai szülőföldtől. Első moziszerepei az ezredforduló környékén találták meg. Néhány korai alakítása után robbant be a köztudatba Nick Cassavetes romantikus drámájában. A szegény fiú és a gazdag lány, Allie (Rachel McAdams) lehetetlen, mégis minden akadályt legyőző, örök életen át tartó szerelmi története zavarba ejtően romantikus. Ugyanakkor mégis azon csöpögős filmek közé tartozik, amire a legtöbb lány el tudja vinni barátját is (és ennek nem csak a női főszereplő az oka). (A film külön érdekessége, hogy a rendező az idős Allie szerepében saját anyjával, Gena Rowlands-szel dolgozik.)

Noha a film nagy siker lett, Ryan Gosling egy jó időre beskatulyázódott a szokásos jóképű fiú karakterbe. Ebben a cikkben tehát inkább azokat a filmeket keresünk, amelyikben sikerült ebből kitörni. Mindenesetre abban a People Magazine abban az évben beválogatta az 50 legjobb agglegény pasi közé.

Fél Nelson (2006)

Érdekes módon a hollywoodi berobbanás után egy kis költségvetésű függetlenfilm hozta meg az igazi kritikai sikert. Ryan Fleck első filmje egy többnyire feketék lakta vidéken játszódik. Ryan Gosling mint a film főszereplője a helyi belvárosi iskola fiatal tanárát alakítja. Az egyik diákkal szorosabb viszonyt alakít ki, aki rábízza nehéz titkait. Az annak idején a Titanic Filmfesztiválon vetített alkotás hozta el Ryan Gosling számára az első Oscar-díj jelölést. A díjátadóra anyukáját és hugát vitte magával.

Plasztik szerelem (2007)

Ebben az időben Ryan Gosling független filmes oldala bizonyult erősebbnek, hiszen a Fél Nelson után egy évvel ismét egy kis költségvetésű kreatív projektben láttuk viszont, ezúttal azonban egy vígjátékban. Vagy inkább nevezzük dramedy-nek! Az egyedülálló, kissé bogaras Lars az interneten guminőt rendel magának, azonban nem szexuális vágyait akarja kiélni, hanem az igazi társat keresi benne. Mondhatnánk, hogy legalább kicsi a fogyasztása és keveset beszél, de a történet szerencsére ennél tovább megy. Szórakoztató formában beszél a társaslét szépségéről és buktatóiról. Ryan Gosling kackiás bajsza pedig igazán komikusra sikerült. Craig Gillespie filmjét az Amerikai Filmakadémia is elismerte egy Oscar-jelöléssel. A rendező azóta több filmet is készített, de sajnos egyik sem ütötte meg ezt a színvonalat.

Kék Valentin (2010)

Ez az a film, ahol komolyabban elkezdtem követni Ryan Gosling színészi munkásságát. Michelle Williams-szel alkotott kettősük olyan szívbemarkolóan szépen mutatja meg egy párkapcsolat evolúcióját, hogy az embert még napokkal később is hatása alatt tartja. Dean és Cindy történetét több idősíkot váltogatva mutatja meg Derek Cianfrance rendezése, így ösztönösen feltesszük magunknak a kérdést: hol rontották el?

Sok hasonló alkotás készült már, de kevés az ilyen nagyon meghatározó hangulatú darab, ahol két fantasztikus színész mutatja meg a maga kvalitásait. Ráadásul állítólag kifejezetten kérte őket az improvizációra, hogy bátran térjenek el a forgatókönyv szövegétől. Talán ettől lett ilyen természetes ez a film. A Kék Valentin komoly fesztiválúton járt a Sundance Filmfesztiváltól kezdve Cannes-on át egészen Torontóig, hogy aztán a legjobb film Oscar-díjára jelöljék.

Őrült, dilis, szerelem. (2011)

Noha ebben a filmben tudott talán legkevésbé elrugaszkodni az ügyeletes szépfiú szereptől, ez a mozi mégis eléggé meghatározó Ryan Gosling karrierjében. Remek szereposztás mellett tud felszabadítóan szórakoztató lenni ez a több fordulatot tartalmazó, igazán közkedvelt vígjáték. Az idősödő, válófélben lévő családapa ( Steve Carrell) egy bárban ismerkedik meg a fiatal és határozott Jacobbal (Ryan Gosling). Menet közben azonban kiderül néhány családi összefonódás, ami gyakran kínos szituációkat hordoz. Ezeket azonban jól oldja fel humorban a film, amiben Julianne Moore és Emma Stone is kíválóan alakít. Utóbbival ráadásul nem ez az utolsó közös munkájuk: később a Gengszterosztag és az itthon is nagyon népszerű Kaliforniai álom című filmben is együtt alakítanak.

A hatalom árnyékában (2011)

Jó éve volt ez Ryan Goslingnak. Egy, az előzőtől teljesen különböző filmet is megmutatott nekünk. George Clooney rendezésében láthattunk egy politikai krimit, ami nagyjából feldolgozza Julius Caesar és fogadott fia, Brutus történetét, erre utal az eredeti cím, amit egyszerűen Március idusaként fordíthatunk. (Ekkor gyilkolták meg ugyanis a római politikust.) Az amerikai előválasztási kampányban játszódó puccskísérlet izgalmas és fordulatos, ráadásul a két említett férfin kívül további remek színészek szerepelnek benne. A ritkán látott Paul Giamatti mellett ott van még az egyik utolsó szerepét alakító Philip Seymour Hoffman, az Oscar-díjas Marisa Tomei és a fiatal Evan Rachel Wood is.

Daltól dalig (2017)

Noha az elmúlt hat évben is bőven akadt említésre méltó Ryan Gosling film, mégis inkább egy egészen frisset választok zárásként. A Daltól dalig első ránézésre a megszólalásig hasonlít a szintén szerelmesen, dalokban elmesélő Kaliforniai álomra. És noha a szerelmi történet itt is megvan, ezúttal valószínűleg valami egészen másra számíthatunk. A filmet eddig semelyik forgalmazó vagy fesztivál nem hozta be Magyarországra, pedig talán nem ártana. A rendező, Terrence Malick rendszeresen jön kontemplatív, elmélkedő alkotásaival (pl. Az élet fája), amihez az egyébként népszerű, de rendkívüli módon újra hangszerelt dalok az előzetes alapján elég jól állnak. Ráadásul Gosling mellett olyan színészóriások szerepelnek, mint Michael Fassbender, Natalie Portman vagy Rooney Mara. Mindenesetre ezt a filmet nagyon várjuk.

 

Ne maradjanak le az ismerősök sem! Klikk a gombra a megosztáshoz:Share on Facebook
Facebook