Ja, hogy ő az a srác – De ki az a Domhnall Gleeson?

Clock icon2017. augusztus 18. Írta: Mlinárik Mariann

Domhnall Gleeson neve nem biztos, hogy elsőre sokat mond, de olvasd tovább a cikket, és a homlokodra fogsz csapni: rengeteg filmben láttad már a vörös hajú, ír színészt, akinek egyébként az apja, Brendan Gleeson, is ismerős lehet a vászonról.

Időről időre (2013)

Habár már a A Harry Potter és a Halál ereklyéiben is feltűnt, az igazi áttörést Richard Curtis időutazós komédiája, az Időről időre hozta meg számára. Gleeson itt a 21 éves Timet alakítja, aki igazán különleges örökséget mondhat magáénak: családja férfi tagjai képesek az időben utazni. Tim ezt a képességet a kapcsolati bukkanok kiigazítására használja, hol több, hol kevesebb sikerrel. A nézők pedig eközben kiválóan szórakozhatnak. Az utóbbi évek egyik legeredetibb romantikus vígjátéka.

Frank (2014)

Az Időről időre után rögtön a Frankben tűnt fel, ahol már sejteni lehetett, hogy Gleesonnak remek érzéke  –  és/vagy tanácsadója  –  van a szerepeket illetően. A film a Soronprfbs nevű indie banda siker felé vezető rögös útját követi nyomon. A zenekar két vezető egyénisége Frank (Michael Fassbender), a papírmasé fejű excentrikus énekes, akinek csak a tökéletes hangzás a fontos, és a frissen csatlakozott, ambiciózus Jon (Domhnall Gleeson), aki lendületet ad a banda karrierjének. Egyre sikeresebbé válnak, aminek következtében egyre többen kíváncsiak mi rejtőzik a különös maszk alatt. A privát szféra témáját körbejáró filmben Gleeson ismét nagyszerűen alakít.

Ex Machina (2014)

Úgy tűnik Gleeson szereti az excentrikus karakterek ellenpontját játszani. Az Ex Machina című filmben egy különc milliomos (Oscar Isaac) ajánl munkát az általa alakított Calebnek. A  tehetséges programozónak legújabb találmányát, egy gyönyörű robotlányt, kell tesztelnie egy úgynevezett fordított Turing-teszttel. Be kell bizonyítania, hogy valóban gondolkodó és érző lény-e Ava (Alicia Vikander). Caleb önmaga csapdájába esik – ő nem tudja függetleníteni magát az érzéseitől.

Az Ex Machina az utóbbi évek egyik legizgalmasabb sci-fije, ami a jól átgondolt történeten és kérdésfelvetéseken túl, elsősorban a három fő karakter közötti feszültségre épít.

Star Wars: Az ébredő Erő (2015)

A legutóbbi Star Wars rész a Jedi visszatér cselekménye után 30 évvel játszódik. Az utolsó élő Jedi eltűnt. Az Ellenállás összecsap az Első Renddel. Az első akciójeleneten pedig már félreértetetlenül ott van J.J. Abrahams keze nyoma. Az Ébredő Erőben a jól ismert karaktereken túl természetesen újak is megjelennek az olyan színészek mellett, mint Daisy Ridley, Adam Driver, John Boyega  feltűnik Domhnall Gleeson is, aki úgy tűnik a nagy volumenű franchise-ok és az egyedi hangvételű, kis költségvetésű produkciók közötti ingázásban találja meg  karrierje egyensúlyát. Itt a könyörtelen General Huxot alakítja, és akit majd minden bizonnyal viszont látunk a trilógiát lezáró The Last Jediben is.

A visszatérő (2015)

Alejandro Inarritu, Michael Punke 2002-es, valós események nyomán született regényén alapuló adaptációjában Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) a lehetetlennel és a természettel dacolva küzd a túlélésért és hogy bosszút állhasson. A közel három órás vadnyugati történetben Glass szélsőséges, ember és ember illetve ember és természet közötti,  konfliktusok sorát éli át, amit a vásznon Emmanuel Lubezki fantasztikus képsorai tesznek felejthetetlenné.

Gleeson itt Captain Andrew Henry-t alakítja, egy prémvadász csapat vezetőjét, akinek számos nehéz, morálisan megkérdőjelezhető döntést kell meghoznia az út során.

Ne maradjanak le az ismerősök sem! Klikk a gombra a megosztáshoz:Share on Facebook
Facebook