Harrison Ford nagy visszatérései

Clock icon2017. október 9. Írta: Havasmezői Gergely

Han Solo, Indiana Jones, Rick Deckard: a nagy öreg, Harrison Ford újabb karrierje tele van olyan szerepekkel, amelyekben évtizedek múltán bújik ismét egy-egy legendás karakter bőrébe. Érthető: ráncos arca, karizmatikus kiállása arra teremtetett, hogy érzékeltesse a Nagy Visszatérés jelentőségét bármilyen univerzumban – akár egy messzi-messzi galaxisban, akár a cyberpunk jövőben, akár természetfeletti kalandok között.

Indy és az új esély

Nem minden folytatás sikeres. Az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága a köztudatban és a kritikában egyaránt Steven Spielberg kevésbé sikerült művei közé tartozik. A pillanat pedig, amikor az öregedő Indy (Harrison Ford eltéveszthetetlen gesztusaival) kimászik az atomrobbanás által megreptetett hűtőszekrényből csaknem karcolás nélkül – nos, az fájóan szimbolizálta, hogy nincs mindig szükség látványos visszatérésekre.

De azért Ford csak elvitte a hátán a kissé szárazabb, kissé unalmasabb filmet ezúttal is: az ő képességei nem tűntek el, csak valahogy nem sikerült köré felépíteni egy elég jó filmet.

Talán Spielberg jubileumi 30. rendezése kijavítja majd a csorbát. Az ugyanis – jelen állás szerint – az egyelőre cím nélküli Indiana Jones 5. lesz. A premier 2020-ra időzítették. És bár rebesgették korábban, hogy Chris Pratt, esetleg Bradley Cooper venné át a címszereplő régészprofesszor-kalandor szerepét, végül kiderült: Harrison Ford játssza továbbra is a (hiába jár már a nyolcadik évtizedében).

Mivel a premier idejére 39 év telik el az első Indiana Jones film (1981) óta, Ford ezzel magáénak tudhat majd egy csaknem negyven éven át játszott szerepet – mindössze egy másik hasonló akad a világban: Sylvester Stallone és a Rocky. Bízzunk benne, hogy a film jobban sikerül, mint az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága!

Szárnyas zsiványok

Amikor Han Solo és Csubakka megjelentek a vásznon 2015 decemberében, a Star Wars: Az ébredő Erő vetítésén, az – túlzás nélkül állítható –  a mozi egyik nagy pillanata volt. Han Solo, a cinikus fenegyerek, a szabad csempész az eredeti Star Wars trilógia egyik fénypontja. Olyannyira közönségkedvenccé vált, hogy még az sem zavarta a nézőket, amikor végül elhappolta Leia hercegnőt az eredetileg nyilvánvalóbb választásnak tűnő lovag – a második filmre a biztonság kedvéért Leia testvérévé átírt Luke Skywalker – elől.

A zsivány figura 2015-ben is meghódította a vásznat, tanúsítva, hogy Harrison Ford karizmája mit sem lankadt. És talán nem is baj, hogy kiírták a további Star Wars történelemből: filmbeli sorsa méltó egy mozitörténeti fejedeleméhez.

Erősen bízunk benne, hogy idén októberben is hasonlóan nagy eseményre kerül sor: érkezik ugyanis a Szárnyas fejvadász 2049. Rick Deckard, a replikánsokra vadászó exzsaru Harrison Ford egyik nagy alakítása; az éppen szupersztárrá váló színész két Indiana Jones film és két Star Wars között vállalta el az 982-es cyberpunk film főszerepét – pedig maga sem gondolta, hogy a Szárnyas fejvadász legalább olyan emlékezetes állomása lesz hosszú karrierjének, mint a nagy trilógiák. Deckard pedig visszatér a Szárnyas fejvadász 2049 című folytatásban is.

Talán azt is megtudjuk végre, ember-e vagy replikáns. Ford maga azt állítja: Deckard karaktere ember. Ridley Scott, az első film rendezője szerint robot. Talán az új rendező, Dennis Villeneuve dönt majd a kérdésben. Nagyon várjuk!

Ne maradjanak le az ismerősök sem! Klikk a gombra a megosztáshoz:Share on Facebook
Facebook