Happy Birthday, Mr. Statham!

Clock icon2017. szeptember 12. Írta: Moldován Tünde

Betöltötte 50. életévét Jason Statham, aki még mindig úgy néz ki, mintha legalább 15-tel kevesebb lenne. Nem csoda, egyre-másra posztolja facebookon azokat a képeket, amelyeken éppen súlyzós vagy saját testsúlyos edzéseket végez. Egyébként is olimpikon volt fiatalabb korában (műugróként vett részt olimpián), de még mindig veszett jól néz ki. Na jó, nem csupán ezt szeretjük benne. Mert bár Oscar-díjat valószínűleg sosem fog kapni a marcona angol, és gyakran már-már vállalhatatlan filmekben szerepel, azért akadnak jól eltalált szerepei egészen nagyszerű alkotásokban.

A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső

Guy Ritchie formabontó és nem mellékesen nagyszerű filmjében Jason londoni szélhámost alakít, aki hamisított cuccokkal csencsel. A szerep testhezálló volt számára, ugyanis mielőtt modellkedni kezdett, valóban ilyen pitiáner módon próbált pénzhez jutni. Nagyon nagy szerencse, hogy akkor bemutatták egymásnak a két férfit, ugyanis ez a film is hozzájárult a heistfilmek megreformálásához. Ritchie különleges szemlélete, amivel a londoni alvilágot figyeli rendkívül pontos és kifejező – és hál’ Istennek megtalálta hozzá Stathamet, na meg fel is fedezte őt a filmes világnak.

Blöff

Folyatatták is tovább a közös munkát, 2000-ben Jason játszotta a Török szerepét a Blöffben, ami talán még kiforrottabb, mint A Ravasz… Ő meséli a töredékes történetet, és akkora siker lett, hogy elindította a Hollywood felé vezető úton. Nehéz eldönteni, melyik filmje szerethetőbb, a Török karaktere talán markánsabb, jobban jelen van a filmben, a cselekményt is jobban befolyásolja, így aki imádja Stathamet, annak kedvesebb lehet a Blöff.

A szállító

Valószínűleg nem a filmtörténelem legjobb filmje (sőt), de nem lehet elvitatni tőle a jó értelemben vett szórakoztatás képességét, amiben egészen érdekessé sikerült Frank Martin karakterét formálni. Persze kissé furán hat a szuperhős képessége, miközben csupán „átlagember”, na de Bruce Willis is megmentette már a világot párszor. Végül is Stathamnek miért ne hinnénk el, hogy bármire képes? Ráadásul igen gyakorlott harcművész, úgyhogy van honnan merítenie az akciójelenetekben. Sajnos az egészen szórakoztató első rész után készült még két totálisan felesleges epizód is – vélhetően jót tett Jason bankszámlájának. De csak annak.

London

Hogy nem csupán akcióhősködni tud, igyekezett bebizonyítani függetlenfilmekben, ilyen volt a London is. Bár csupán mellékszerepet kapott, mégis emlékezetes marad szerelmi bánata – ami, meglepő, de nagyon is hihető tőle.

Revolver

Visszatért még Guy Richie-hez egyszer (sajnos azóta többé nem), egy fura bosszúdrámában, ahol fanatikus szerencsejátékosként kifoszt egy maffiafőnököt. Nem tette jól. A Revolvernek nem lett akkora visszhangja, mint Ritchie korábbi és utóbbi filmjeinek, pedig értékes darabja az életművének –és Jasonének is.

És a többi

Az utóbbi években egyre gyengébb filmekben vállal szerepet, csupán akciófilmes kvalitásait villogtatja. A Parker, a The Expendables, A mestergyilkos, ezek mind-mind csak egyféle sémát várnak el tőle (és a többi színésztől is). Nem lehet azt mondani róla, hogy a filmművészet csúcsklasszisa, de annál bőven jobb színész, mint hogy klisés, egybites filmekben aprózza el az erejét és tudását. Na de Guy Ritchie nem ír neki több vállalható szerepet, vagy már ő nem kér belőle, ezt sosem fogjuk megtudni. Mindenesetre reméljük, visszatalál még néha a helyes útra.

 

Ne maradjanak le az ismerősök sem! Klikk a gombra a megosztáshoz:Share on Facebook
Facebook