Gyakori kérdések

Általános kérdések

Kihez fordulhatok panasszal, ha problémám adódna a termékkel?

Sara Risch PhD. (sara@popz.eu), Igazgató – Nemzetközi Kutatási és Fejlesztési Részleg

Buda László (laszlo.buda@popz.eu), Értékesítési Vezető

Egészséges-e a mikrohullámú popcorn fogyasztása?

A popcorn egészséges, mert a diétás étrendbe teljesen beleillő nasollni valóról van szó. Teljes kiőrlésű gabonaféle, ezért teljes értékű szénhidrát, amely ráadásul még alacsony kalóriatartalmú is és rostanyagban, vasban, B-vitaminokban gazdag.

Melyek a popcorn hasznos egészségügyi tulajdonságai?

Mint tudjuk, a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása csökkenti a szív-, cukor- és egyes rákbetegségek kockázatát.

A teljes kiőrlésű gabonafélék alacsony glikámiás indexű szénhidrátok, ami alacsony vércukorszintet és kisebb inzulin-előállítást jelent, ezért a diétázóknak is ajánljuk. Rosttartalma az emésztést segíti elő, s a méreganyagokat is magával ragadja a bélrendszerből.

Miben különbözik a hagyományos kukorica a popcorn kukoricától?

A pattogatni való kukorica sokban különbözik az átlagos kukoricától, de a legfontosabb talán az, hogy 10-15%-os nedvességtartalommal kell rendelkezni ahhoz, hogy kipattogjon és a héj sokkal erősebb, mint a hagyományos kukorica esetében.

Melyik ország fogyasztja a legtöbb popcornt?

Az USA-ban él a popcorn fogyasztók jelentős százaléka.

Mitől pattog ki a popcorn?

Hő hatására a kukoricaszemekben található víz légneművé válik és kitágul. A belső nyomás megnövekedik, majd a zárt maghéj felrobban. A popcorn ekkor egy hangos pattanó hangot ad és a magasba repül. Eközben a vízgőz hatására felpuffadt kukoricakeményítő tovább tágul és kialakítja a pattogatott kukorica habszerű kinézetét.

 

Miért csak kevés popcorn pattog ki?

A kukoricapattogtatásnak van egy viszonylag éles hőmérsékleti küszöbje. Míg 170 Celsius foknál a magvak nagyjából egyharmada robban fel, 180 Celsius fokon már az összes. A kritikus határérték tehát 180°C közelében van és egy igen szűk tartomány között mozog, ezért ha nem megfelelő a hőmérséklet előfordulhat, hogy igén kevés kukorica pattog ki.

Milyen módon ajánlott tárolni a mikrohullámú popcornt?

Hűvös helyen, napfénytől elzárva, lehetőleg vízmentesen a minőségromlás elkerülése érdekében.

Mennyi a szavatossági ideje a mikrós popcornnak?

24 hónap.

Honnan tudjuk, hogy a Popz popcorn magas szintű elvárásoknak megfelelően készült?

Mi teljesen mértékben a jogszabályok szerint járunk el úgy Magyarországon, mint az összes többi országban ahová exportáljuk termékeinket. Annak érdekében, hogy garantálni tudjuk, hogy követjük a Popz Minőségpolitikáját, a vezetőség egy a HACCP, BRC által felállított minőségbiztosítási rendszert vezetett be, amely során folyamatosan gondoskodunk arról, hogy dolgozóink elérjék a lehető legmagasabb szintű képzettséget a minőség és biztonság terén.

Hogyan tudom leolvasni a termékkódot?

A termékkód minden dobozos és zacskós termékünkön megtalálható a hátoldalon.

Hol gyártják a Popz popcornt?

A Magyarországon forgalomban lévő termékeinket az ország határain belül készítjük.

Hol kaphatóak termékeink?

Magyarországon a Shell töltőállomásokon, Metro áruházakban, valamint egyéb kiskereskedelmi partnereinknél lehet megvásárolni termékeinket.

Genetikailag módosított-e a Popz popcorn?

Termékeink természetes alapanyagok felhasználásával készülnek.

Tudomány

Tartalmaz-e transzzsírokat a Popz popcorn?

Termékeink transzzsírmentesek.

Tartalmaz-e a Popz popcorn mesterséges szinezékeket és hozzávalókat?

Kizárólag természetes színezékekkel és hozzávalókkal készül.

Tartalmaznak-e  a Popz termékek DIACETYL-t?

Magyarországon a diacetil használata nem engedélyezett.

A hazánkban forgalomban lévő mikrósütőben elkészíthető pattogatott kukoricák vajaromája növényi olajból, valamint édes tejsavóporból áll.

Gluténmentes-e a Popz popcorn?

Minden termékük gluténmentes.

Tartalmaznak-e bármiféle allergént a Popz termékek?

Egyes termékeink tartalmazhatnak allergéneket (tej, tojás, szója) de részletes táblázatunkban megtalálhatóak az érintett terméket.

Mitől alakulahat ki a “popcorn általi” tüdőelégtelenség?

A diacetil nevű anyag gőzének belélegzése okozza a súlyos tüdőbajt, amely gyógyíthatatlan, és csak a tüdőátültetés lehet a megoldás.

Magyarországon a diacetil használata nem engedélyezett. A hazánkban forgalomban lévő mikrósütőben elkészíthető pattogatott kukoricák vajaromája növényi olajból áll.

Hogyan melegíti fel a mikró az élelmiszert?

Rendszerint egy forgó üvegtál forgatja a ráhelyezett ételt. A nagyfrekvenciájú hullámok behatolnak a melegítendő anyagba és mozgásba hozzák a víz-, zsír- és cukormolekulákat. A molekulák egymás melletti elmozdulása következtében jelentős mennyiségű súrlódási hő keletkezik. Ez a hő belülről melegíti fel a mikrosütőben elhelyezett ételt vagy italt.

Megváltoztatja a mikró az élelmiszert használat közben?

Az Országos Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutató Intézetben (OSSKI) is foglalkoztak a mikrohullámú sütő vélt, vagy valós ártalmaival, de semmiképpen sem tartják veszélyesebb ételkezelési eljárásnak a hagyományos nyílt tűzi vagy rezsós sütési-főzési eljárásoknál.

A mikrózott élelmiszer nem tudja elnyelni vagy felvenni a mikrosugarakat, s nem is tudja tárolni ezt az energiát. Abból, hogy a mikrosütő belülről kifelé, s nem kívülről befelé degenerálja az élelmiszert, még nem következik az, hogy több rákkeltő anyagot tartalmazna, mint a hagyományos módon hőkezelt élelmiszerek, s bizony azt sem állíthatjuk, hogy a mikrózott élelmiszerben kevesebb táplálék és vitamin van, mint elfogadottabb társaiban.

Veszélyes a mikró előtt közvetlenül tartózkodni használat közben?

Az első mikrosütő-kritikák a készülékből esetlegesen kilépő mikrosugarakra figyelmeztettek: arra hívták fel a figyelmet, hogy idővel lecsökken a melegítőeszköz védelme, s az ajtajánál kiléphetnek a mikrosugarak.

Szerencsére a napjainkban kapható sűtők esetében már nem áll fenn ennek a veszélye. Ugyanekkor a mikrohullámú sütő sugárszóródása továbbra is reális veszélyforrást jelent. Működés közben lehet sugárszórása a készüléknek, ezért nem célszerű 1 méteres körzetében tartózkodni. A kritikusok által említett 20 méteres sugárszóródás nem valós, az 1 méterrel is túlbiztosítjuk magunkat, de ezt a távolságot azért érdemes megtartani.