Folytassa, sorozat? – 3 filmes megoldás soft-rebootra

Clock icon2017. szeptember 28. Írta: Szécsényi Dániel

A soft-reboot kifejezés elsősorban informatikai eredetű, de már Hollywoodba is befészkelte magát. Hogy egy sorozatot folytassanak vagy újrakezdjenek, már nem kérdés: mindkettőt kell egyszerre.

Az amerikai stúdiófilmgyártás az utóbbi tíz évben nagy figyelmet fordított feldolgozások és ismerős címek restaurálásának elkészítésére. Szinte minden hónapban kijön egy franchise folytatása, előzménye, utánérzése. A végtelenségig azonban nem lehet folytatni egyetlen sorozatot sem, ezért a reboot (újrakezdés) is opcióvá vált. Ez a módszer sok mozinéző számára azonban nem elfogadható, hiszen törli a franchise korábbi darabjait, hogy új történeteket építsen a nulláról. A stúdiók, mivel nem akarják, hogy a rajongói mag eltávolodjon a produkcióktól, manapság inkább a „soft-reboot” megoldást használják, ami megtartja az eredeti sztorikat, bár nem kapcsolódnak szervesen az új eseményekhez.

Íme három módszer, melyet Hollywood rendszeresen alkalmaz, ha nem szándékozik a rajongók arcára fagyasztani mosolyukat.

Alternatív idővonal

A Star Trek sorozat nagy sikerrel használta ezt a technikát. A mozifilmek ugyanis a tizedik Nemezis alcímű résszel kifáradtak, a rajongók pedig 2009-ig vártak egy újabb űrkalandra. J.J. Abrams új, fiatal színészekkel az Enterprise legénységének eredettörténetére koncentrált. A film azonban nem akarta hátrahagyni több évtizedes örökségét, és összekötötte a sorozat korábbi eseményeivel. A 2009-es Star Trek már az első perctől – Kirk születésének megváltozott körülményeinél – eltérő vonalat vesz fel, köszönhetően egy időutazásnak, mely felborítja az addig ismert idővonalat.

Az új reboot így megtiszteli az eredetit azzal, hogy elismeri annak létezését. Az X-Men: Az eljövendő múlt napjai és a Terminátor: Genisys használta még ezt a módszert univerzumuk újraindítására. A nehézsége, hogy egy megalapozott történetet kell köríteni hozzá, hogy működjön – ez a Genisys esetében például elmaradt –, különben a rajongók hamar átverve érezhetik magukat.

Antológia

Könnyű újrakezdeni egy sorozatot, ha maguk a készítők jelentik azt ki, hogy mindegy, ki játssza a főszerepet. A 007-es ügynök, James Bond esetében például rendre megváltozik a figurát játszó színész kiléte. Csapatával nem ugyanez a helyzet: a Q-t alakító Desmond Llewelyn öt Bondot is kiszolgált vadiúj kütyüivel, Judi Dench pedig két korszak M-jét testesítette meg. Egy új színész új érát jelent, így senki sem ijed meg a reboot gondolatától, holott a Bondok történetszálai közt szinte semmi kapcsolódás nincs.

George Miller is azt nyilatkozta Mad Max figurájával kapcsolatban, hogy az egyes részek antológiaszerűen épülnek fel. Csupán legendák egy hősről egy apokaliptikus világban, így bárki játszhatja Maxet, nem szükséges, hogy az Mel Gibson legyen (vagy akár a következőben Tom Hardy). A harag útja így technikailag nem folytatás és nem is feltétlenül nullázás, hanem egy újabb különálló fejezet Miller vad világából.

Új szereplők, azonos világ

A szeptember végén megjelenő Egyenesen át nagyon jó példa erre az esetre. Itt is léteznek a korábbi filmek, ugyanabban a világban járunk, csak más szereplőket követünk nyomon. Így a történetnek nem kell folytatnia az előzőt, ám építhet rá, sok esetben akár meg is ismételheti. Általában egy-két korábban megismert karakter emlékeztetésként jelen van, szerepeik azonban nem hangsúlyosak. Kiefer Sutherland így visszatérhet az új Egyenesen átban, vagy Jeff Goldblum jövőre a Jurassic World folytatásában.

Halványan a Star Wars: Az ébredő Erő is beleesik ebbe a kategóriába. Hivatalosan számozott folytatás, ám kétségtelenül hasonló figurákat és helyzetek bemutatva vették fel a fonalat a 7. epizódban, mint a 4. részben. A klasszikus, szeretett karakterek természetesen visszatérnek és prominens szerepeket kapnak, de funkciójukat tekintve csak asszisztálnak a friss arcoknak, akik gyakorlatilag újraélik azt a történetet, amit korábban láthattunk – legalábbis Az ébredő Erő alapján.

Ne maradjanak le az ismerősök sem! Klikk a gombra a megosztáshoz:Share on Facebook
Facebook