Boldog születésnapot, Colin Firth!

Clock icon2017. szeptember 10. Írta: Gyöngyösi Lilla

57 éves lett Colin Firth, az egyik legszabálytalanabb brit szupersztár. Túl kedves, túl visszafogott, mégsem lehet szó nélkül elmenni mellette. Köszöntésére összegyűjtöttük időrendben a 10+1 legemlékezetesebb alakítását – nektek melyik a kedvenc filmetek tőle?

Egy másik ország

Colin Firth pályája a színházból indult: először Westenden játszotta el a szigorú elit fiúiskolák életét bemutató Egy másik ország egyik főszerepét, egy meleg diákot – a filmváltozatban aztán ezt a szerepet Rupert Everett kapta, a mindössze 24 éves Firth pedig a marxista barátot játszotta el élete első filmjében. Firth állítólag minden partnerével könnyedén kijön, Everettel viszont úgy összevesztek a forgatáson, hogy ezután húsz évig utálták egymást. Csak a St. Trinian’s – Nem apácazárda idején békültek ki, így el sem tudjuk képzelni, hogyan zajlott a kettő közötti Bunbury, avagy jó, ha szilárd az ember forgatása.

Valmont

Milos Forman filmje talán nem kapott elég figyelmet, hiszen mindössze egy évvel a Stephen Frears-féle Veszedelmes viszonyok után mutatták be 1989-ben. Pedig a Valmont is izgalmasan dolgozza fel Choderlos de Laclos erotikus levélregényét. Ráadásul a nőcsábász címszerepet a fiatal Colin Firth játssza, akit később ritkán látni hasonló szerepben.

Büszkeség és balítélet

A szerep, amely igazi sztárrá tette, és azóta is kísérti Colin Firth minden lépését. Mr. Darcy az ő megformálásában lett minden Austen-rajongó álma, olyan popkulturális ikon, akiről még dal is született. Nem csoda, hogy a Bridget Jones-filmek és a St. Trinians-filmek is előszeretettel ironizálnak a szerepen, Firth viszont minden erejével kerülni próbálta később a hasonló karaktereket, hogy elkerülje a beskatulyázást – vajon sikerült?

Egy férfi, egy nő és egy focicsapat

Nick Hornby önéletrajzi ihletésű sztorijában Firth egy szórakozott tanárt, egyben megrögzött Arsenal-drukkolót játszik, akinek az életében még egy nő megjelenése sem hozhat változást. Vagy mégis? A tipikus kilencvenes évekbeli, cuki brit vígjátékot ma is nyugodtan levehetjük a polcról, hiszen kevés film mutatja be realisztikusabban a focilázat.

Bridget Jones naplója

Tetszik vagy sem, a Bridget Jones naplója könyvben és filmben is az ezredforduló első számú iránytűje lett a nagyvárosi, egyedülálló harmincas nők számára – amihez Colin Firth is nagyban hozzájárult. Akik csak a filmet látták, talán nem is ismerik a könyv egyik pikantériáját: ebben ugyanis Bridget magáról Colin Firthről ábrándozik, sőt, újságíróként még egy katasztrofális interjút is összehoz vele. Sajnos a film nem volt elég posztmodern ahhoz, hogy ezt a fordulatot beépítse, de talán Mark Darcyval is beérjük helyette…

Leány gyöngy fülbevalóval

Lehet, hogy a Leány gyöngy fülbevalóval elsősorban Scarlett Johanssonról szól, de a film drámai feszültsége nem jött volna létre Colin Firth nélkül. Johannes Vermeer szerepében a színész pont azt az oldalát tudja megcsillogtatni, ami a legerősebb: a nyárspolgár álcája mögött tomboló, elfojtott érzelmeket.

Igazából szerelem

Az Igazából szerelem a romantikus vígjátékok egyik origója – ez tény. Az ezer szálon futó történetben mindenkinek megvan a kedvenc párosa; az egyik legaranyosabb kétségtelenül a mizantróp wannabe íróé, azaz Colin Firth-é, aki messze túllép a saját korlátain, amikor szerelmes lesz a portugál bejárónőjébe. Nagy öröm, hogy a karakterek az idei, nyúlfarknyi folytatásban is feltűntek!

Mamma mia!

A Mamma mia! egyértelműen az „olyan ciki, hogy már jó” kategóriájába tartozik: a latexruhában táncoló középkorú színészek látványa valószínűleg mindenkinek a retinájába beleégett. De épp ilyen felejthetetlen az is, ahogyan Firth a vitorláson gitározza az Our Last Summert. A film tehát ellenállhatatlan, ABBA-dal pedig rengeteg van, így nem csoda, hogy jövőre érkezik a folytatás is – jó hír, hogy mindenki benne lesz a régi gárdából!

A király beszéde

Colin Firth-t már az Egy egyedülálló férfi meleg főszerepéért is rengeteg díjra jelölték, a jelöléseket, köztük az Oscart és a Golden Globe-ot viszont csak egy évvel később sikerült díjra váltania. A király beszéde dadogó VI. Györgye valóban példátlan színészi teljesítmény, miközben a film is igazán élvezetes. Firth az Oscar-köszönőbeszédében azt mondta, ez a karrierje csúcspontja, és ebben valószínűleg igaza is volt.

Kingsman – A titkos szolgálat

A Kingsman az utóbbi évek egyik legkellemesebb filmes meglepetése, hiszen egy igazán pimasz és szókimondó vígjátékról van szó – amelyben nem mellesleg Firth éppen a színészi skatulyáival számol le. A karót nyelt, visszafogott és stílusos úriemberről itt kiderül, hogy valójában képzett és vérprofi titkos ügynök – nem lehetünk elég hálásak azért, hogy Harry Hart karakterét az októberben érkező második részbe is visszahozták (de vajon hogyan?).

+1 A disznó órája

A disznó órája filmtörténeti és esztétikai jelentősége gyakorlatilag nulla. Colin Firth (női) rajongóinak mégis erősen ajánlott ez a reneszánsz törvénykezési furcsaságot bemutató filmecske, amelyben Firth vagy furcsa fejfedőket visel, vagy semmit.

 

Ne maradjanak le az ismerősök sem! Klikk a gombra a megosztáshoz:Share on Facebook
Facebook