BMX-ről az Oscar-díjig és azon túl – kedvenc igéző fruskánk, Nicole Kidman

Clock icon2017. szeptember 3. Írta: Sergő Z. András

Hawaiion született, Ausztráliában élt, de meghódította az egész világot. Nicole Kidmant említve nem túlzás ekkora szavakat használni. A gyönyörű hangon és a modell alkaton túl 130+-os IQ, 4 gyermek és közel száz játékfilm van még a neve mellett. Valószínűleg nincs olyan rendező, aki ne szeretne vele filmezni. Hamarosan Sofia Coppola Csábítás című filmje kerül a mozikba. Megvizsgáltuk hát, mit szeretünk az idén nyáron 50-et betöltő Nicole Kidmanben.

Ezerarcú színésznő, aki nemcsak színészi tehetsége és intelligenciája miatt népszerű a világon mindenhol, hanem azért is, mert jól illeszkedik a magazinoknak és a közösségi médiának. Talán nincs olyan elit kiadvány, amelyik ne tette volna még címlapjára az ausztrál színésznőt, ahogy nevét írva a Google-ba is Pinterest találatok tömege jön szembe, de tele van vele a YouTube és a Facebook is.

Már gyerekkorában a művészetek felé indult, bár először a balett és az éneklés vonzotta. Ennek ellenére 13 éves korában szerepelt a később nálunk is bemutatott Ausztrál expressz című kosztümös sorozatban. Másik, sokunk által ismert gyerekszerepe a BMX banditák Judy-ja volt. 1983-ban 16 éves volt, de korosztályunk sok fiútagját vitte közelebb a mozi világához a biciklis szőke szépség. Kevésbé gyerektörténet, azonban Nicole Kidman korai szakaszának meghatározó darabja volt a Bangkok Hilton című krimisorozat, amiben egy ártatlanul börtönre ítélt ausztrál lány megpróbáltatásait játssza el.

Tom Cruise: This is the beginning of a beautiful friendship

Néhány későbbi ausztrál film után számára is az amerikai bemutatkozás hozta meg az áttörést. Egy évvel a Bangkok Hilton után, 1990-ben kerület mozikba első amerikai filmje. A Mint a villám óriási siker volt Amerikában: a fiatal feltörekvő Nascar autóversenyző srác sikerei és szerelmi története egy csapásra hitelesítette, amerikanizálta a ráadásul az USA-ban született színésznőt. A film férfi főszereplőjét Tom Cruise-nak hívták, aki akkor már a Top Gun után világsztárnak számított.

A forgatásból szerelem, még abban az évben megkötött házasság, két örökbefogadott gyerek és két közös film lett. Két évvel később Ron Howard Túl az óperencián című romantikus kalandfilmjében szerepeltek együtt. Az utolsó közös film már nem volt ennyire felhőtlen: Stanley Kubrick utolsó műve volt a párkapcsolati nehézségeket feldolgozó Tágra zárt szemek című erotikus thriller. A rendező már nem érhette meg az 1999 nyári premiert, de a sztárpár házassága is ráment. Persze, hogy mi miért történt, nem tudhatjuk, talán a készülő önéletrajz adhat támpontokat. Sokak szerint azonban Tom Cruise szcientológus tanai vezettek a szakításhoz; közös gyerekeik és apjuk a mai napig tagja az egyháznak, Nicole Kidman azonban szülői nyomásra otthagyta. 2006-ban aztán ismét megházasodik: az ausztrál Keith Urbannel két saját gyerekük is születik.

Az 1990-es évek azonban mindenképpen a feltörekvés ideje volt, és ebben valószínűleg a jó és változatos szerepválasztás is segítette: kétszer jelölték ebben az időben Golden Globe-díjra. Az egyik egy közös thriller, az itthon be nem mutatott Billy Bathgate 1992-ből, a másik pedig a Majd’ megdöglik érte Gus van Sant rendezésében 1996-ból, ez utóbbit el is nyerte. Változatos műfajiságát ebből a korból bizonyítja még Joel Schumacher Mindörökké Batmanje vagy az Egy hölgy arcképe John Malkovich oldalán. Énekesi tehetségét az éppen csúcson lévő Robbie Williams mellet mutatja meg egy videoklipben, s nagyjából akkor forgatja Lars von Trierrel a vele teljesen ellentétes hangvételű Dogville-t. Szemmel láthatóan, Nicole Kidman bármit elbír. Munkamániája egyébként is híres: az Egy hölgy arcképe forgatása után állítólag érzelmileg annyira kimerült, hogy két hétig ágyban kellett feküdnie.

Csak megjött az Oscar

Már világsztárnak, Ausztrália elsőszámú exportcikkének számított Nicole Kidman, amikor 2002-ben Oscar-díjra jelölték a Moulin Rouge főszerepéért. Abban az évben azonban Halle Berry kapta a díjat a Szörnyek keringőjéért. Nem kellett azonban sokáig várni, a következő évben Az órákban játszotta Virginia Woolf angol feminista írónőt, amiért elnyerte a szobrot. Stephen Daldry 3 női sorsot 3 különböző korszakban bemutató filmjét mellette egyébként Meryl Streep és Julianne Moore fémjelezte. Ő maga egyébként balkezes, de a film kedvéért állítólag megtanult jobb kézzel írni, hogy így hitelesen alakítsa a századeleji angol írónőt. Kidmant azóta két további díjra jelölték: 2011-ben az Engedd el!, amiben Aaron Eckhart oldalán játszik egy fiát elvesztő fiatal anyát. Idén pedig az Oroszlán című film mellékszereplője volt. Ez az a mozi, amelyikben egy ausztrál család befogad egy indiai fiút, hogy az 20 év után a Google Maps segítségével megtalálja a falut, ahonnan hatévesen eltévedt.

 

Érdekes módon pont a megkapott Oscar-díj nem segítette Nicole Kidmant további jó filmekhez. Kicsit mintha megfordult volna az irány: az 1990-es években jó rendezők jó filmjei emelték a legnagyobbak közé az ausztrál színésznőt, az elmúlt bő 10-15 évben viszont éppen ő emeli a gyakran közepes filmek színvonalát. Jellemzően ilyen a fentebb említett két Oscar-jelölt film, de elsősorban a színésznő miatt emlékszünk még például az Arany iránytű című fantasy-ra, a Fellinit megidéző musicalre, a Kilencre, vagy Az újságos fiúra, bár a floridai nyomozási történetből sokan inkább Matthew McConaughey-ra vagy Zac Efronra emlékeznek szívesebben. Ebben a korszakban többször is forgat Baz Luhrmann ausztrál rendezővel: az előbb említett Moulin Rouge-on kívül kicsit hazaszól az Ausztrália főszereplőjeként is.

Van azért a korszakból jól sikerült Nicole Kidman film: Sean Penn mellett láttuk szuper feszült thrillerben (A tolmács), színes-romantikus, meglehetősen bohó életrajzi alkotásban (Hemingway és Gellhorn – Clive Owen a tökéletes Hemingway), amnéziás thrillerben (Amnézia), de sok pozitív kritikát kapott az HBO saját gyártású sorozata, a Hatalmas kis hazugságok is. Külön figyelmeztető jel, hogy a ’80-as évek után 2017-ben tért vissza ismét sorozatba.

Idén Cannes-ban kétszer is felvonult a vörös szőnyegen: a görög kultrendező, Jorgosz Lanthimosz Egy szent szarvas meggyilkolása és Sofia Coppola amerikai polgárháborús adaptációja, a Csábítás is eljut még idén a hazai mozikba.

Nicole Kidman 35 éve nem áll le

Jelenlegi is 4 filmje van készülőben, amelyeket valószínűleg jövőre látunk moziban; többek között a szintén ausztrál Russell Crowe-val, Steve Carellel és a komikusból színésszé vált Amy Schumerrel is együtt dolgozik vagy dolgozott. Nem úgy tűnik, hogy egy hamar le fog állni. Ezzel a tempóval idős korára minden idők egyik legnagyobb színésznőjévé válhat. Ha eddig még nem lenne az.

Ne maradjanak le az ismerősök sem! Klikk a gombra a megosztáshoz:Share on Facebook
Facebook