Az 5 legemlékezetesebb cápás film

Clock icon2017. szeptember 22. Írta: Szécsényi Dániel

A tenger ragadozóját régóta használják a hollywoodi filmesek a rémisztés és feszültségkeltés alapjaként. Az alábbiakban bemutatom azt az öt filmet, ami először eszembe jut, ha cápás filmekről van szó.

Hamarosan érkezik a magyar mozikba a 47 méter mélyen című cápás thriller, ami hiánypótló alkotás. Ritkán találkozunk a nagy fehérrel manapság a mozivásznakon. Minőségüktől függetlenül az alábbi öt film azonban mindig eszembe jut, ha ezzel az állattal szeretnék találkozni.

A cápa

Steven Spielberg klasszikusa nem csak megalapozta a cápás filmek alműfaját, de sokan ezt tartják az első nyári blockbusternek is. Brody, Quint és Hooper hajszája az óceánparti amerikai várost rettegésben tartó állat után egy mai szemmel is bátran fogyasztható, lendületes kalandfilm tele feszült elemmel. Cápától még így nem rettegtek, a film hatása a mai napig érzékelhető. Kicsit igazságtalan is Spielberg részéről a tengerek egyik legbutább élőlényét ravasz gyilkológépnek megalkotni, holott a cápatámadások sehol sincsenek a méhek által megölt emberek számához képest – róluk mégsem készítenek horrorfilmeket.

Háborgó mélység

Második filmünket már a 90-es években készítette Renny Harlin (Még drágább az életed, Ford Fairlane kalandjai). A Háborgó mélység egy botegyszerű B-kategóriás akciófilm horror elemekkel, mely leginkább a „bűnös élvezet” kategóriáját meríti ki. A cápához képest nem spóroltak a szafttal: itt premier plánban harapnak ketté embereket, ami annak ellenére szórakoztató, hogy a CGI-t már megrágta az idő vasfoga. Thomas Jane (A köd, A megtorló) első komolyabb főszerepében hiteles akcióhős, de még a rapper LL Cool J sem gáz a vicces mellékkarakterként. A filmet mégis a slasher-mozikat megidéző gyilkolászás viszi el a hatán, de nem véletlen, hogy nem lett nagyobb siker.

Cápamese

Hogy a kisebbeknek is kedvezzünk, a Cápamese című animációs filmet is a listára vettem. Itt persze nem a feszültségkeltés dominál, hanem a humor és a látványos animációk. Feltehetően a Némó nyomában sikerén felbuzdulva gyártotta a Dreamworks saját halakról szóló animációját, ám aligha hasonlít a két film egymásra. A Cápamese egyik legnagyobb húzása az volt, hogy a főszereplő figurák arcait a szinkronhangjaikról mintázták. Így láthatjuk Will Smith, Renée Zellweger, Angelina Jolie és a gengszterfőnök cápát megszólaltató Robert De Niro-t is hal-változatban. Maguk a cápák itt egy kedvesebb oldalukat mutatják meg, élükön a vegetáriánus ragadozóval, akit Jack Black szinkronizál.

A zátony

Jaume Collet-Serra thrillere közelítette meg a legjobban azt a színvonalat, amit A cápa 1975-ben lefektetett. A 127 órához és az Élve eltemetvéhez hasonlóan A zátony is egyfajta kamaradráma, melyben a főszereplőt alakító Blake Lively igazán kitesz magáért. A szörfös lányt egy cápa megsebesíti a parttól nem messze, majd egy zátonyon ragad. A parttól a már-már fantasyszerűen okos és gyilkos vággyal bíró cápa választja el. Muszáj mihamarabb kitalálnia valamit, mert a segítség nem érkezik, a dagály pedig hamar elmossa alatt a biztos helyet szolgáltató zátonyt. A zátony picit buta, de rendkívül szórakoztató és feszült film, ami teljesen ideális egy vasárnapi filmes délutánhoz.

Sharknado – Cápavihar

Szándékosan a végére hagytam az Asylum és a SyFy Channel közös merényletét az emberi intelligencia ellen. A Sharknado jelképezi mindazt, ami a cápás thriller műfaját lezüllesztette a mélybe. Ha böngészőn cápás filmet keresnénk, a legtöbb kiadott találat az Asylum valamelyik filmje lenne: a Sharktopus, a Gyilkos cápa vs. óriáspolip, a Szellemcápa vagy egyéb fárasztó agymenések. Ezekről a filmekről feltehetően sose hallottunk volna, de a Sharknado áttörte az ismeretlenség falát, és már-már kultstátuszú filmmé vált. Nem akarom dicsérni a filmet, hiszen már a koncepció önmaga annyira röhejes, hogy látom magam előtt a cinikus készítőket, ahogy dörzsölik a markukat. A tornádós katasztrófafilmek és a cápás horrorok szó szerinti ötvözése azonban elég volt arra, hogy három (!) folytatás is készüljön ebből – és még ki tudja hol a vége.

Ne maradjanak le az ismerősök sem! Klikk a gombra a megosztáshoz:Share on Facebook
Facebook