9 dolog, amit biztosan nem tudtál a Terminátorról

Clock icon2017. szeptember 7. Írta: Tóth Nándor Tamás

A napokban a mozikba újra visszakerült a Terminátor 2. A film már több mint 26 éves, de még mindig tudunk mondani olyan új infót, amit biztosan nem tudtatok. Az megvan, hogy Stinget is megkeresték, hogy játssza el a jó karaktert?

1. A Terminátor ötlete egy rémálomból jött

James Cameron rendező elég tapasztalatlan volt a szakmában a Terminátor forgatásakor. Egyetlen filmje a Piranha 2.: A rajzás volt, viszont az elég nagyot szólt, Európában is bemutatták. Csakhogy Rómában a horror premierjén a rendező belázasodott, otthon maradt, és a szállodában rémálmok gyötörték. Ekkor látott egy „fém halálfigurát, aki a tűzből jön elő”. Mint később hozzátette, „néha a rémálmok remek üzleti lehetőséget jelentenek”.

2. A rendező a forgatókönyvet 1 dollárért adta el

A rendező eszméletlenül hitt a saját történetében.  Minden kockázatot bevállalt csak azért, hogy a film létrejöjjön. Vele ellentétben viszont az ügynöke utálta az egész koncepciót, ezért Cameron – aki ekkoriban éppen az autójában élt – kirúgta őt. Ahhoz is ragaszkodott, hogy a filmet ő készítse el, noha akkoriban az önéletrajzában csak a Piranha 2. szerepelt (ma meg már olyan apróságok is, mint az Avatar vagy épp a Titanic). Hogy ez a feltétel megvalósuljon, és ő legyen a rendező, bedobta a producernek, hogy eladja a forgatókönyvet 1 dollárért. A hazárdírozás bejött: Gale Anne Hurd rábólintott a filmre.

3. A stúdió azt akarta, hogy a Terminátornak legyen egy robotkutyája

A Terminátor első része viszonylag alacsony költségvetésből valósult meg. Cameron mindent akart, a producerek pedig csak a minimumot akarták megadni neki. Ráadásul megpróbáltak beleszólni a vágásba is, amire a rendező csak annyit reagált: „B*szd meg!”. Egyedül az Orion Pictures tanácsait volt hajlandó megfontolni a direktor. Az egyiket el is fogadta: Kyle Reese és Sarah Connor között így lett szorosabb a kapcsolat. A másikat viszont nem fogadta el – ezért végül nem lett Reese-nek egy kiborg kutyatársa. Kár érte!

4. O.J. Simpsont akarták eredetileg a Terminátornak

Az Orion Pictures egyik alapítója egy másik dolgot is keresztül akart vinni. Nevezetesen, hogy az első részben még gonosz Terminátort O.J. Simpson játssza. Cameron azonban elutasította a javaslatot. Szerinte Simpson egyszerűen túl kedves jellem a szerephez.

5. Eredetileg Schwarzenegger lett volna a főhős

Arnold Schwarzenegger az egyik első színész volt, akit leszerződtetek a filmhez. Épp akkoriban volt a Conan, a barbár premierje, és egész jól alakult a sztár karrierje. Amikor egyik alkalommal Cameronnal arról beszélgettek, hogy miként kéne játszania a T-800-asnak, a rendező egyszer csak megkérdezte, nem akarja-e ő játszani inkább a gonoszt. Schwarzenegger először húzta a száját, végül azonban rábólintott a váltásra.

6. Kyle Reese szerepére még Stinget is felkérték

A Terminátor első részében a gonoszt Arnold Schwarzenegger játssza, a jót pedig Michael Biehn. A szerepre azonban előtte kb. mindenki felmerült, aki élt és mozgott az akkori Hollywoodban. A rendező megkérdezte Matt Dillont, Kurt Russellt, Tommy Lee Jonest, Mickey Rourke-ot, Christopher Reeve-et és Mel Gibsont is, sőt még Bruce Willist is! De nem csak színészekben gondolkodott, többek között Bruce Springsteent is el tudta volna képzelni, pedig a rocksztár korábban sosem színészkedett (azóta sem). Sting viszont igen, akkoriban láthatta a közönség a Dűnében, ezért felajánlottak neki 350 ezer dollárt. Sting azonban nem fogadta el.

7. A Terminátor 2. forgatása annyi ideig tartott, hogy Edward Furlong szemmel láthatóan öregedett alatta

Minden szempontból érződött, hogy a Terminátor első részével szemben a második büdzséje akkoriban éppen a legnagyobbnak számított a világon. A forgatás is elég hosszúra nyúlt, annyira, hogy közben Edward Furlong szabályosan elkezdett felnőttesedni. A sivatagi jelenetekben még nagyon fiatalnak látszik, míg a laboratóriumban már idősebbnek. A nagyobb baj mégis az volt, hogy a hangja is változott, és azt utólagos változtatásokkal kellett kitörölni a filmből.

8. Linda Hamilton maradandó halláskárosodást szenvedett el a forgatáson

James Cameron maga mesélte el, hogy a női főszereplője, Linda Hamilton kvázi megsüketült az egyik fülére a forgatáson. Épp a liftes jelenetet vették fel, amikor a színésznő egyszerűen elfelejtette visszatenni a szünetben kivett füldugóját

9. A „Hasta la vista”-t nem merték bevállalni Spanyolországban

A film – sőt a filmtörténelem – egyik leghíresebb mondata a „Hasta la vista, baby!”, amit egyszerűen hibátlan építettek fel a forgatókönyvírók, és tökéletesen cseng a film végén. Viszont a producerek attól tartottak, hogy a spanyolajkú közönség nem lesz túlzottan vevő a poénra, úgyhogy megváltoztatták „Sayonara, baby!”-re.

Ne maradjanak le az ismerősök sem! Klikk a gombra a megosztáshoz:Share on Facebook
Facebook