7 kedvenc filmünk kedvenc sportolóinkról

Clock icon2017. október 19. Írta: Sergő Z. András

Filmes közhely, gyakran az élet írja a legjobb forgatókönyveket. Hogy ez mennyire így van mégis, akár ismert sportolók élete is mutatja. Ezúttal összeszedtünk tehát egy csokorral azokból a filmekből, ami valamilyen valós sporteseményen vagy ismert, néha a sokak által kedvelt sportolók életén és tettein alapulnak. Nemrég mutatták be a mozikban a Borg/McEnroe című filmet a két teniszcsillag rivalizálásáról. De lássuk, milyen jó filmek születtek még hasonló témákban korábban!

Tűzszekerek (1981)

Talán a mai napig minden sportfilm alapja az 1924-es párizsi olimpián játszódó alkotás. Az 1981-ben készült angol film két brit atléta útját mutatja be a kezdetektől a végső győzelemig. Herold és Eric ismeretségek és nemes küzdelmei az idővel és egymással az egyetem ódon falai között indulnak, és végigkövetjük néhány éven át tartó küzdelmeiket, kétségeiket, és azt, ahogy végül mindent le tudnak győzni.

Mint minden jó film a zsánerben, a Tűzszekerek sem csak a sportról szól. Harold zsidó származású. A keresztény cambridge-i professzorok nehezen adják nevüket, hogy tőlük olyan ember menjen a válogatottba, aki „másik hegyen áll”. A protestáns Ericnek pedig lelkiismeret-furdalást okoz, ha túlontúl fontosnak tartja a futást, néha még az Istennél is fontosabbnak. Már a hajón utaznak az olimpiára, amikor kijelenti: vasárnap ő nem fut. A Tűzszekerek tehát elsősorban nem a kép sportoló nagyságáról, hanem a korról szól, amiben éltek.

Race – A legendák ideje (2016)

Az előző film futóinál sokkal nagyobb bajnok volt Jesse Owens, minő fájdalom, hogy a fiam mégsem Elsősorban sportolói nagyságáról, hanem a korban oly erősen jelenlévő rasszizmusról szól. Owens volt az első, aki véghez vitte az atlétikai négyesfogatot, vagyis egy olimpián nyert 100 és 200 méteren, távolugrásban és a 4×100 m váltóban. (Ez később csak Carl Lewisnak sikerült Los Angelesben 1984-ben.). Owenst joggal nevezzük az évszázad egyik legnagyobb sportolójának.

Hogy nem lehet még ennél is nagyobb legenda, csak a háború miatt történhetett. Ráadásul az egyetlen olimpia, amin részt vett, az 1936-os berlini volt, amit his híján a teljes amerikai csapat bojkottált az egyre jobban tomboló hitleri diktatúra miatt. A mai napig téma, hogy Adolf Hitler minden olimpiai bajnokkal kezet fogott, kivéve a fekete Owensszel, aki 4-szer nyert a játékokon. Owensnek persze otthon sem volt minden tejföl: a tiszteletére rendezett gálavacsorára bőrszíne miatt csak a hátsó bejáraton mehetett be. A Race – A legendák ideje nem elsősorban művészi értéke, mintsem inkább egy nagyszerű sportoló bemutatása miatt érdekes.

Csoda a jégen (2004)

Az amerikai álom megvalósítása a sportpályán. A szedett-vedett társaságból közösségi erő és a hazaszeretet segítségével idővel kinövő bajnokcsapat mitosza igazi hollywoodi történet. Ez a hokilegenda azonban a valóságban is megtörtént. Az 1970-es évek második felében egy politikailag és társadalmilag is megtört kort él meg az Egyesült Államok. Vietnám és a Watergate botrány után, a valódi fejlődés előtt vagyunk, amikor mindenkinek szüksége van csodára. A főiskolásokból és egyetemistákból verbuvált félamatőr társaság azonban egy korábbi nagy játékos, Herb Brooks (Kurt Russell) vezetésével végrehajtotta a lehetetlent: a Lake Placid-i olimpián 1980-ban a hokidöntőben megverte az addig egyeduralkodó szovjet válogatottat.

A Csoda a jégen hűen követi a sportfilmek legfontosabb műfaji jegyeit, és befogadható módon beszél a modernkori amerikai sport egyik legnagyobb meglepetéséről. Hogy milyen hatással volt az emberekre az a csapat, jól jelzi a tény: a következő amerikai földön megrendezett téli olimpián, 2002-ben Salt Lake City-ben ez a csapat gyújtotta meg az olimpiai lángot.

Foxcatcher (2014)

Mark Schultz és Dave Schultz egy tehetséges fiatal amerikai birkózó testvérpár, akiket az 1988-as téli olimpiára a multimilliomos dilettáns amatőr sportvezető, John du Pont készített fel. A film azonban nem elsősorban a sporteseményt vagy a sportolói nagyságot mutatja meg, hanem betekintést enged egy mentálisan zavart, pénzével és excentrikus hozzáállásával mégis a fiúkat magához láncoló férfiról. Steve Carrel fantasztikus alakítása igaz történetet dolgoz fel, és a tragédiába torkolló történetet nagyon közel tudja hozni a nézőkhöz. A testvérpárt alakító Channing Tatum és Mark Ruffalo is komoly színészi játékot tárja elénk.

Az elmúlt 20 év egyik legjobb sportfilmje tehát az amerikai rendező, Bennett Miller filmje, aki három évvel előtte Brad Pittel és a Pénzcsinálóval már bizonyította, hogy jól értem filmek és a sport izgalmas keveréséhez.

Eddie, a sas (2016)

Hogy gyakran nem a legendás sportoló, hanem a mögötte álló hihetetlen sztori kell a jó filmhez, erre jó példa az Eddie Edwards nem mindennapi tettét bemutató film. A férfi, aki mit sem törődött a képességekkel és a körülményekkel: fejébe vette, hogy ő síugró lesz, ha törik, ha szakad. Nem törődött semmi mással, és – noha mindenki semmibe vette, kigúnyolta és kinevette – ő mégis ott állt az 1988-as Calgary olimpián, versenyzőként.

Eric Moussambani nagyjából ugyanezt megcsináltad 2000-ben, a Sydney-i uszodában, de már Eddie tudjuk, hogy tényleg nem a győzelem a legfontosabb. Ezt a fajta pozitív életszemléletet közvetíti a film is a fiatal feltörekvő angol színész, Taron Egerton tolmácsolásában. Ez a sztori is olyan, aminek – noha állítólag nem sok köze van a valósághoz – minden képkockája egymás elfogadásáról és saját magunk legyőzésének fontosságáról szól. Lehetsz akárki, csak akarnod kell – ismét egy újabb kifejezetten amerikai hozzáállás, minden közhely jellegével. Úgy tűnik, a tengerentúlon mégis sikerül.

Jég veled (1993)

Az előző esethez hasonló abszurd, lehetetlen történet a jamaikai bobcsapat legendás megjelenése szintén az 1988-as kanadai Calgary olimpiáján (úgy tűnik, abban az évben volt valami a levegőben). Még különösebbé az teszi, hogy a mindig meleg Jamaikát már gondolatban keverjük a hideg téli sportággal, ezzel rögtön egyfajta önellentmondást sejtünk. Az alap elképzelés ehhez mérten kellőképpen hippis: Derice, az ünnepelt jamaikai rövidtávfutó nem indulhat az olimpia 100 méteres síkfutás versenyszámában. Fejébe veszi hát, hogy sokkal többre a bobban sincs szükség. Maga mellé vesz még három lúzert, edzőnek pedig egy megöregedett régi amerikai bobost. Aki valamiért mégis hisz bennük.

A Jég veled – a “bármi lehet belőled” filozófiát tekintve – nagyon hasonlít az előzőekben tárgyalt Eddie, a sas című filmmel, ezt azonban jobban átjárja a karibi hangulat adta lazaság. Amíg az előbb a síelőt egy kicsit azért sajnáltuk, a jamaikai majdnem sprinter bobosokkal inkább együtt örülünk a lelkesedésnek.

Hajsza a győzelemért (2013)

Ron Howard filmje azon kevesek egyike, ahol a komoly sportemberek élete egy jól sikerült filmben került vászonra. Sajnos néha pont a legnagyobb sportolók kapnak középszerű filmeket, s az igazán jó filmek a sportban kevésbé sikeres vagy legendás emberek életéről szólnak. James Hunt és Niki Lauda rivalizálás az 1970-es évek közepének Forma 1-ében igazi száguldó cirkuszként jelent meg a vásznon is. A korábbiakhoz – Vagy az éppen most bemutatott Borg/McEnroe filmhez hasonlóan itt is remek alapanyagot szolgáltatott a két merőben ellentétes személyiségű figura. Mindez pedig – és ez már részben Howard érdeme – igaz a Forma 1 világára, de még erre a filmre is.

Mert a Forma 1 pompa, fényezés, állandó fényképezés, világjárás, versenyzőket körülzsongó nők és mindent a feneked alá tevő személyzet. James Hunt ehhez mérten igazi angol úri fiú, aki állandóan pezsgővel locsolja magát, fényűző életében vadóc stílus viszi őt a versenypályára. Vele szemben az osztrák – szintén jó családból jövő, de kitagadott – legendás versenyző minden percét beosztva készül, pontosan kiméri, mikor hogyan kell versenyezni.

Ron Howard a legjobb filmjei igaz történet alapján készülnek, mint pl. az Apollo 13 vagy az Egy csodálatos elme. Ezúttal azonban nem a NASA és nem az amerikai tudományos élet, hanem egy jelentős sportverseny egy kiemelkedő eseménye kapott nagyobb figyelmet.

Sok ilyet kérünk még!

Ne maradjanak le az ismerősök sem! Klikk a gombra a megosztáshoz:Share on Facebook
Facebook