A 6 legjobb film képzőművészekről

Clock icon2017. október 26. Írta: Gyöngyösi Lilla

A napokban mutatják be a Rodin című filmet, mely a francia szobrász munkamániás és szenvedélyekkel teli életét követi végig – de természetesen nem ő az első alkotó, aki megihleti a filmeseket. Ritkaság, hogy a művész életrajza mellett művészetének lényegét is sikerül átültetni a vászonra – íme, a legemlékezetesebb darabok!

Renoir

Gilles Bourdos filmje maga is olyan, mint egy impresszionista festmény: éteri és érzéki. A túlcsorduló szépséget egy fiatal múzsa körül folyó apa-fiú rivalizálás tölti meg tartalommal. A Renoir mégis a francia Riviéra melegségével, a családi birtok buja képeivel, no meg a mester képeivel nyűgöz le – az idős Renoir életszeretete és bölcsessége, illetve fia (a később filmrendezővé váló) Jean útkeresése inkább csak hab a tortán.

Picasso kalandjai

Míg a világban szinte ismeretlen, nálunk igazi kultfilm a Picasso kalandjai: az abszurd jelenetektől hemzsegő, sziporkázóan eredeti svéd vígjátékból a nyolcvanas években még színpadi változat is készült. Avantgárd művészhez avantgárd film illik – a valóban kalandos életű Picasso valószínűleg elégedetten csettintett volna a valóságtól egy cseppet sem elragaszkodott mű láttán.

Caravaggio

Derek Jarman filmje az egyik legkülönösebb filmes irányzat, az angol barokk egyik csúcspontja: a teatralitásával és erőszakosságával zavarba hozó, Caravaggio művészetét zsigereiben hordozó film nem mindennapi élmény. A képi metaforákban gazdag Caravaggio egyszerre kevesebb és több is életrajznál: adatokat ne várjunk, a botrányos életű mester képeit viszont szinte tapinthatóvá teszi.

Malom és kereszt

Lech Majewski filmje a németalföldi festő, Pieter Bruegel festményének mélyére vezet: a Malom és keresztben megelevenedik a Keresztút című kép, minden apró részletet és szereplőt közelről megvizsgálhatunk a festő (Rutger Hauer) szemével. A különös vízióban összefolyik képzelet és valóság, Krisztus története és a flamand környezet – akárcsak Bruegel képén.

Leány gyöngy fülbevalóval

A címben szereplő festmény a művészettörténet egyik legrejtélyesebb alkotásai közé tartozik – rengetegen találgatnak, ki az a gyönyörű lány, aki Johanees Vermeer képén szerepel. Tracy Chevalier bestsellere megoldást kínált a titokra, a filmvásznon pedig gyönyörű drámává vált a Leány gyöngy fülbevalóval: Scarlett Johansson egyik első nagy dobása a hallgatag szolgálónő szerepe, aki lassanként kivirágzik a festő (Colin Firth) ecsete alatt.

Frida

Frida Kahlo traumákkal és szenvedéllyel teli élete, eredeti művészete egyenesen a filmvászonra termett – Salma Hayek pedig élete egyik legnagyobb lehetőségét kapta Julie Taymor filmjében. Az ő alakítása mellett az operatőri truvájok, illetve Kahlo művészetének organikus beemelése teszi különlegessé a Fridát.

 

Ne maradjanak le az ismerősök sem! Klikk a gombra a megosztáshoz:Share on Facebook
Facebook