4+1 cyberpunk a sötét jövőről

Clock icon2017. szeptember 29. Írta: Havasmezői Gergely

Óriáscégek veszik át a hatalmat, éhség dúl a földön, égi palotákba menekülnek a gazdagok, és még a gépek is fellázadnak: a legsötétebb cyberpunk filmek egymásra licitálva festik egyre reménytelenebbre az ember jövőjét. És ezt még akkor is roppant szórakoztató nézni, ha a valódi világ közben rendszeresen rácáfol a fekete jóslatokra. Íme öt borús cyberpunk alapmű: ha végignézted őket, garantáltan nem veszel tartós tejet többé!

Elysium – Zárt világ

A Föld nyomorgó technikai paradicsom, ahol mindennapos éhezés a sors, és robotrendőrök árgus tekintete figyel – innen emelkedik ki a hős (Matt Damon), hogy rendet tegyen a szupergazdagok között, akik egy űrállomáson élnek. Profin megrendezett, tüzes hajsza szemkápráztató sci-fi fegyverekkel és jóleső (bár igen buta) társadalmi igazságtétellel.

A dél-afrikai csodagyerek Neil Blomkamp második filmje nem váltotta be ugyan a várakozásokat, de emlékezetes maradt kivételesen realista rendezéséért (már ami a látványt és technikát illeti – az események realizmusa egészen más kérdés).

Avalon

Egy anime-rendező (Mamoru Oshii) élőszereplős filmje: Ash, a valóságban szürke, magányos nő harcossá válik a virtuális játékban. Míg az Avalon őrült harci játék, a film valósága kopott, kelet-európaias – az ízig-vérig cyberpunk ötlet most érzékeny és hangulatos filmmé érett. Az Avalon olyan mozi, amit a barátnőnkkel is megnézhetünk.

Éppen ezért ritka film. Az Európában (Lengyelországban) forgatott, Japán gondolatiságú darab kivételes szelídséggel közelíti meg a cyberpunk egyik alapkonfliktusát – a virtuális és valóságos élet ellentmondását.

Dredd 3D

Bezzeg az új Dredd film! A Dredd 3D maszkulin, erőszakban égő, a nyolcvanas évek akciófilmjeire emlékeztető pörgős vérfürdő. Jó színészek (Karl Urban, Lena Headey), vakmerő helyzetek, kiváló akciórendezés: egy veszettül látványos cyberpunk egy olyan világról, ahol semmi más nem számít, csakis az erő joga.

A Dredd 3D egyedi darab a mostanában divatba jött nyolcvanasévek-feldolgozások között: olyan folytatás, ami felülmúlja az eredeti mű minőségét. 

Ex Machina

Válik-e ember a gépből? Lehet-e szeretni egy csábítóan megépített női mesterséges intelligenciát? Az Ex Machina a legszelídebb film a listában, azonban ez a történet éri meg a leghátborzongatóbb véget: kegyetlen macska-egér játék után derül ki, méltó ellenfele lehet-e az emberi jószívűség a gépi számításnak.

A film kiváló összefoglaló mesterségesintelligencia-témában. Sok kérdést, ami a majdani MI személy-mivoltáról a mai köztudatban forog, kidolgozva mutat meg. Nem eredeti ugyan, és a jelentősége aligha ér majd fel egy Szárnyas fejvadászéhoz – de néha szükség van jó összefoglalókra is.

+1: Szárnyas fejvadász

Ha még nem láttad, ideje pótolni! Harrison Ford ugyanis októberben visszatér pályafutása egyik legsikeresebb szerepéhez. Ridley Scott rendező eredeti (1982-es) Szárnyas fejvadásza ma is lenyűgöző: nem csak sötét képei, nagyszerű díszletei és Vangelis zenéje miatt, hanem az örökké érvényes történet miatt is (aminek alapjait Philip K. Dicknek, a nagyszerű sci-fi írónak köszönheti).

Hol a határ az ember és a gép között? Van-e a mesterséges életnek joga a maga életéhez? Harrison Ford neonfényes utcákon és komor városnegyedeken át üldözi az igazságot egy azóta se látott cyberpunk környezetben, az egyszerre tragikus és felemelő végkifejletig.

Ne maradjanak le az ismerősök sem! Klikk a gombra a megosztáshoz:Share on Facebook
Facebook