4 bukkanó Tom Cruise karrierjében

Clock icon2017. augusztus 25. Írta: Szécsényi Dániel

A legnagyobb A-kategóriás sztárok között tartják számon már közel harminc éve. Egyike azon színészeknek, kiknek neve a moziplakátokon garantáltan hozza a nézőszámot. Tom Cruise filmje nem is szoktak bukni, ám szerepeit nem minden esetben válogatja megfelelően.

Az alábbiakban Tom Cruise karrierjének négy olyan filmjét veszem sorra, melyek nem segítették elő, inkább rombolták renoméját.

Koktél

Tom Cruise akkor a legrosszabb, mikor egy olyan szépfiút játszik, akinek láttán viszket a tenyerünk. A Koktél pedig eme típus megtestesítője – szerencsére a színész karrierje elején letudta a legrosszabb filmjét. Az Arany Málna sem kímélte Roger Donaldson alkotását, mely letagadhatatlanul a 80-as évek gyermeke. A Legrosszabb film díja bár talán túlzás, mikor a Golfőrültek 2. volt a konkurens.

Cruise itt még korántsem volt az a kiforrott színész, mint ma, így még igéző tekintetével és bámulatos mixer-vagánykodásaival próbálták elnyerni a nézők kegyeit. Azonban az egészből egy közhelyekkel tarkított szerelmi történetet tudtak csak keverni, bár az alapanyagok sem voltak a legínycsiklandóbbak.

Mission: Impossible 2.

Négy évvel a Brian De Palma rendezett első rész után a népszerű TV-sorozat adaptációja még extrémebb irányba indult el. Már közel sem számítanak a klasszikus kémfilmes elemek, itt már a színtiszta akcióé a főszerep, melyből az előző epizódban csak keveset kaptunk. Az átgondolt történeteiről ismert De Palma után egy ízig-vérig John Woo-mozit kaptunk, tele galambokkal, lassításokkal és túlzó akciójelenetekkel.

A második rész semmi hasonlóságot nem mutat elődjéhez. Ethan Hunt figurája jóval kevésbé szimpatikus, rámentek egy playboy-titkosügynök vonalra, amit szerencsére a 3. résszel teljesen kaszáltak. Ismét csak példa arra, hogy az arrogáns szépfiút játszó Cruise csak néha működik.

Jack Reacher: Nincs visszaút

Lee Child regénysorozatának főhőse, Jack Reacher nem éppen Tom Cruise-nak való szerep. Mármint fizikai értelemben nem felel meg a könyvek öntörvényű ex-katonájának, hiszen nem éppen langaléta termet. Ezen könnyen túltettük magunkat a Jack Reacherben, hiszen Cruise kitűnő karizmával hozta a figurát. Ám a Nincs visszaút című folytatásban már nem marad semmi, csak a színész bankszámla növekedése. Cruise nagyon odaadó szokott lenni szerepeiben, nem is emlékszem arra, hogy unottan játszott volna valaha is.

Az Edward Zwick által jegyzett folytatásban a banális történetet még Cruise sem képes feldobni, de láthatóan nem is próbálkozik. Évek óta először láttam rajta az öregedés jeleit, holott a sztár még ötvenes éveiben is elég fiatalos. Nem is a szarkalábak tűntek fel, hanem a fáradtság és az unalom az arcán. Látszott rajta, hogy inkább golfozna, vagy ugrana ki egy repülőgépből egy újabb Mission: Impossible kedvéért, csak ne kelljen ezt a filmet forgatnia.

A múmia (2017)

A kritikusok falhoz kenték Tom Cruise idei franchise-indító moziját. A múmia egy 100%-ig stúdiófilm, mellyel a Marvel képregényadaptációihoz hasonló univerzumot akartak létrehozni. Már be is jelentették, hogy „Jön a Dark Universe!”, kész volt a logó is, melyet a film elején láthattunk… aztán a film simán lapos volt. A Universal bátran döngette a mellét, hogy összehozza Frankensteint, Drakulát és egyéb klasszikus horrorszörnyeket, de a közönség nem volt ennyire vevő A múmiára.

Tom Cruise volt a nagy név, mellyel el akarták adni a szériát, mi pedig bíztunk benne, hiszen ritkán szokott mellényúlni. A múmia azonban az év legfeleslegesebb filmje, melyen még a mostanában inkább akciószerepeket vállaló Cruise sem tud segíteni. Karaktere egy becstelen zsoldos, akit maximum azért kedvelhetünk, mert tudjuk, ki játssza. Szürke és jellegtelen filmet csinált a Universal – innen szép nyerni az univerzumépítős játékban.

A legnagyobb A-kategóriás sztárok között tartják számon már közel harminc éve. Egyike azon színészeknek, kiknek neve a moziplakátokon garantáltan hozza a nézőszámot. Tom Cruise filmje nem is szoktak bukni, ám szerepeit nem minden esetben válogatja megfelelően.

Az alábbiakban Tom Cruise karrierjének négy olyan filmjét veszem sorra, melyek nem segítették elő, inkább rombolták renoméját.

 

Ne maradjanak le az ismerősök sem! Klikk a gombra a megosztáshoz:Share on Facebook
Facebook